کرونا چطور می تواند و چطور نمی تواند منتقل شود؟
به گزارش تور چین ارزان، خبرنگاران: به نظر می رسد ترسناک ترین چیزی که در مورد کرونا وجود دارد این است که نسبت به بقیه ویروس های مشابهش خیلی سریع تر و راحت تر منتقل می شود. این روز ها برای هر کاری نگران این هستیم که در هر شرایطی ماندگاری و آسیب رسانی ویروس چقدر است و اگر کسی مبتلا یا حتی ناقل باشد از چه راه هایی ممکن است ما را آلوده کند. در ادامه سعی می کنیم به بعضی از این سوال ها پاسخ دهیم.
اگر در محیطی باشم که فرد مبتلا حضور دارد، حتما بیمار می شوم؟
وارد فروشگاه محل می شوید. فروشنده علائمی دارد که فکر می کنید مبتلا به کروناست. چه چیزی ریسک انتقال ویروس به شما را بالا می برد؟ کارشناسان معتقدند چهار فاکتور نقش عمده ای دارند، هرچند که هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز هست: چقدر به فرد نزدیک می شوید، چه مدت زمانی را در نزدیکی او سپری می کنید، آیا ترشحات بینی یا بزاق فرد با شما برخورد می کند و در آخر اینکه چقدر صورت تان را لمس می کنید. البته فراموش نشود که سن و میزان سلامت شما هم نقش مهمی در این میان دارند.
از قلم نیاندازید ترشحات مخاطی فرد مبتلا فقط از طریق سرفه و عطسه به سمت دیگران پرتاب نمی شوند. این ترشحات با سرفه، عطسه، خنده، آواز خواندن، نفس کشیدن و صحبت کردن می توانند خارج شوند. وقتی غذایتان را با کسی شریک می شوید هم در معرض خطر انتقال قرار دارید. حتی اگر بوی دهان شخصی به مشام تان می رسد از جمله بوی سیر و پیاز یعنی ویروس ها هم می توانند همراه با آن بو استنشاق شوند!
ویروس در واقع نوعی میکروب بسیار ریز و وابسته است که به سلولی می چسبد، کنترل اوضاع را بدست می گیرد، تلاش می کند خود را قوی کند و به میزبان بعدی منتقل شود. این سبک زندگی یک ویروس است. در واقع یک ویروس تنها (بدون چسبیدن به سلول) هیچ کجا نمی تواند برود مگر اینکه خود را به ترشح بینی یا بزاق برساند.
ویروس های همراه ترشحات عفونی اگر در راستا خروج شان به چیزی برخورد نکنند معمولا روی زمین فرود می آیند. این مخاط ویروسی برای اینکه بتوانند به یک سلول دسترسی پیدا کنند باید از طریق چشم، بینی یا دهان فرد دیگری راه ورود پیدا کنند.
دقیقا چقدر نزدیک؟
سازمان بهداشت جهانی می گوید بهترین حالت این است که حدود یک متر با بیمار فاصله داشته باشید. برخی محققان هم تا دو متر را پیشنهاد می کنند. شاید محکم کاری بهتر باشد.
دقیقا چه مدت زمان؟
به طور دقیق نمی توان گفت مدت زمانی که می توانید بدون نگرانی در نزدیکی فرد مبتلا باشید چقدر است، اما قدر مسلم هرچقدر زمان طولانی تری پیرامون بیمار باشید ریسک ابتلا بیشتر است.
می توان بیمار را تشخیص داد؟
نه الزاما! این موضوع را به خاطر داشته باشید که اگر بیمار شوید ممکن است علائم تان در حد سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد. حال آنکه این علائم ممکن است در دیگری متفاوت باشد؛ بنابراین نمی توان صرفا از روی علائم با اطمینان گفت فرد مبتلا به کروناست. شمار قابل توجهی از بیماران توسط افراد بی علامت مبتلا شده اند! یعنی آن ها در زمان انتقال ویروس به دیگری هنوز خودشان علامتی نداشتند.
خبر خوب اینکه کرونا ویروسی به شدت ضعیف است که با ضدعفونی کردن به راحتی از بین می رود.
ویروس می تواند روی میله اتوبوس، صفحه موبایل یا سطوح دیگر باقی بماند؟
بله. افراد بسیاری در هنگ کنگ بخاطر حضور در معبد بودا و از طریق تماس با اجسام موجود در معبد، شیر آب دستشویی ها و حتی پارچه های موجود در معبد به کرونا مبتلا شدند. مطالعات نشان داده کرونا روی فلز، شیشه و پلاستیک برای دو ساعت تا نه روز (!) می تواند باقی بماند. مهم نیست آن سطح تمیز یا کثیف به نظر می رسد، چون اگر بزاق یا مخاط بینی فرد بیماری از طریق عطسه یا دست آلوده اش روی سطحی ریخته باشد حتی اگر آن جسم در ظاهر تمیز باشد فرد بعدی که آن سطح را لمس کند ویروس را با خود حمل می کند.
با این وجود کرونا نسبتا به سادگی قابل از بین بردن است. یک ضدعفونی ساده می تواند آن را از بین ببرد و بی اثر کند. پس مادامی که دستهای تان را می شویید همه چیز تحت کنترل است، چون این ویروس تا زمانی که دست آلوده تان را به چشم، دهان یا بینی نزنید به هیچ وجه از طریق پوست نمی تواند نفوذ کند.
نوع صابون و شوینده ای که استفاده می کنیم مهم است؟
خیر، هیچ فرقی نمی کند. مجبور نیستید از صابون ها یا شوینده های گران قیمت یا نام های تجاری خاص استفاده کنید. هر صابونی اگر به صورت صحیح دست تان را با آن بشویید می تواند دست شما را از ویروس پاک کند.
رابطه جنسی می تواند منجر به انتقال این ویروس شود؟
بوسیدن لب ها قطع یقین منجر به انتقال ویروس می شود، ولی صرف رابطه و مخاط جنسی خطر انتقال ندارد. هرچند همچنان مطالعات در این زمینه ادامه دارد، اما هنوز شواهدی در اثبات این موضوع یافت نشده است.
غذا خوردن در جایی که فرد یا افراد بیمار در آن غذا خورده اند بی خطر است؟
اگر وارد غذاخوری شلوغی شدید و یا احتمال می دهید شخصی که غذا را آماده کرده ممکن است بیمار بوده باشد، فقط با حرارت دادن مجدد غذا می توانید از امن بودن آن مطمئن شوید. طبیعی است که در رستوران چنین امکانی ندارد پس شاید بهترین راه این باشد که در این دوران از غذا خوردن بیرون از خانه تا حد امکان خودداری کنید و اگر از بیرون غذای آماده ای تهیه می کنید قبل از مصرف آن را دوباره حرارت دهید تا اگر در راستا انتقال به خانه شما آلوده شده است، آلودگی از بین برود.
سگ یا گربه خانگی می تواند همراه ما در قرنطینه باشد؟
به گفته محققان هیچ گونه شواهدی دال بر اینکه کرونا ویروس از طریق این حیوانات به انسان یا بر عکس از انسان به این حیوانات منتقل شود یافت نشده است.
منبع: برترین ها