طرز تهیه خورش گلابی در 10 قدم

به گزارش تور چین ارزان، خورش گلابی یکی از اون غذاهای خاص و مجلسیه که هم ظاهر شیک داره، هم ترکیب طعم های متفاوتش غافلگیرکننده ست. حالا که نزدیک پاییز هستیم و فصل گلابی، بد نیست بدونید شیرینی ملایم و طبیعی گلابی وقتی با عطر ادویه ها و طعم لذیذ گوشت یا مرغ قاطی میشه، یک می سازه که بین ترشی و شیرینی یه تعادل خوشایند پیدا می کنه. این خورش بیشتر تو مهمونی ها یا برای تنوع سفره درست میشه و هم از نظر رنگ و لعاب، هم از لحاظ مزه، یادآور خورش های سنتی ایرانی با یه حس مدرن محسوب میشه. در این مقاله از در ما طرز تهیه خورش گلابی رو به شما یاد می دیم.

طرز تهیه خورش گلابی در 10 قدم

طرز تهیه خورش گلابی در یک نگاه

برای درست کردن خورش گلابی، اول مواد رو حاضر کنید؛ گوشت رو تکه کنید، پیاز رو خرد کنید، زعفرون رو دم بذارید و گلابی ها رو پوست بگیرید. پیاز رو با حوصله تفت بدید تا طلایی بشه، بعد گوشت رو با ادویه اضافه کنید و خوب سرخ کنید. رب گوجه رو توی همون قابلمه تفت بدید و بعد آب جوش و چوب دارچین رو بریزید تا گوشت نرم بشه.

گلابی های خردشده رو وقتی گوشت تقریباً پخت اضافه کنید و آروم بذارید توی خورش جا بیفته. بعد زعفرون و آبلیمو یا آبغوره رو بریزید و کمی بچرخونید تا مزه ها قاطی شن. در نهایت، زمان بدید تا خورش لعاب دار و غلیظ بشه، چوب دارچین رو بردارید و با برنج ایرانی سرو کنید.

برای آگاهی از مواد اولیه و جزئیات مراحل طرز تهیه خورش با گلابی ادامه این مطلب رو مطالعه کنید.

مواد اولیه برای تهیه خورش گلابی

مواد اولیهاندازه مورد احتیاج
گوشت خورشتی (گوساله یا گوسفند)400 گرم
گلابی4 عدد میانه
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
رب گوجه فرنگی2 قاشق غذاخوری
زعفران (دم نموده غلیظ)2 قاشق غذاخوری
چوب دارچین1 عدد کوچک
نمک، فلفل سیاه، زردچوبهبه اندازه لازم
روغن سرخ کردنیبه اندازه کافی
آبلیمو یا آبغوره1 تا 2 قاشق غذاخوری
برنجبرای سرو با خورشت گلابی

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: حدود 20 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت خورش گلابی: حدود 90 دقیقه

مراحل طرز تهیه خورش گلابی با گوشت

خورش گلابی یکی از غذاهای خاص و خوش رنگه که ترکیب گوشت و میوه رو به شکلی متفاوت کنار هم میاره. توی این دستور، قدم به قدم جلو می ریم تا هم طعم خورش بی نقص باشه، هم ظاهرش مجلسی و چشمگیر بمونه.

مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه خورش گلابی، گوشت خورشتی رو به تیکه های هم اندازه ببرید تا پختش یکنواخت باشه و شکلش قشنگ بمونه. گوشت ها را بشویید و در آبکش قرار بدید تا آب اضافه شون خارج بشه.

اگه گوشت یخ زده است، چند ساعت قبل از فریزر دربیارید تا خودش کم کم یخش باز بشه. پیازها رو بشویید، پوست بگیرید و یکی رو نگینی خرد کنید، اگه خواستید دومی رو رنده بزنید که خورش لعاب بیشتری پیدا کنه. گلابی های سفت و سالم رو انتخاب کنید، بشویید و خشک کنید. زعفرون رو بسابید و با کمی آب جوش دم بذارید.

شما می تونید گوشت قرمز گوساله یا گوسفند و زعفران رو به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله دوم: پیاز رو تفت بدید

پیاز نگینی رو با کمی روغن داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم تفت بدید تا نرم و شفاف بشه. بعد آروم به کار ادامه بدید تا رنگش طلایی شه چون پایه مزه خورش از اینجا شکل می گیره. اگه شعله رو خیلی بالا ببرید، پیاز می سوزه و تلخی به خورش می ده، پس صبر کنید تا با ملایمت سرخ بشه.

شما می تونید روغن سرخ کردنی و پیاز داغ آماده رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله سوم: گوشت رو اضافه کنید

تیکه های گوشت رو بریزید توی قابلمه و همراه کمی زردچوبه و فلفل سیاه تفت بدید تا همه طرف گوشت تغییر رنگ بده. اجازه بدید آب گوشت کامل بخار بشه تا طعمش توی خورش قوی تر بشه. وسط تفت دادن، حواستون باشه گوشت نسوزه، چون این مرحله روی لطافت نهایی خورش تاثیر زیادی داره.

شما می تونید زردچوبه و فلفل سیاه رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله چهارم: رب گوجه فرنگی رو سرخ کنید

در این مرحله از طرز تهیه خورش گلابی، رب گوجه فرنگی رو اضافه کنید و حدود دو تا سه دقیقه هم بزنید تا بوی خامی رب گرفته بشه و رنگش بازتر بشه. سرخ کردن رب باعث می شه خورش رنگ بهتری بگیره و عطرش خوشایندتر بشه. این مرحله کوتاه و ساده ست ولی اگه سریع انجامش بدید، خورش رنگ و لعاب زیبایی پیدا نمی کنه.

شما می تونید رب گوجه فرنگی رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله پنجم: خورش گلابی رو بپزید

اون قدر آب جوش بریزید که یک تا دو بند انگشت روی گوشت رو بگیره و بعد چوب دارچین رو بندازید توی قابلمه. حرارت رو کم کنید و درب قابلمه رو بذارید تا خورش آروم بپزه. بذارید گوشت حدود یک ساعت بجوشه و نرم بشه و عطر دارچین کم کم با طعم گوشت ترکیب بشه.

شما می تونید چوب دارچین رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله ششم: گلابی ها رو آماده کنید

پوست گلابی ها رو بگیرید و بعد به قطعات نسبتاً بزرگ (مثلاً چهار قاچ یا شش قاچ، بسته به اندازه میوه) خرد کنید. هسته و بخش سفت وسطشون رو با چاقوی نوک تیز جدا کنید. دقت کنید تیکه ها هم اندازه باشن تا موقع پخت یکدست بپزن و شکلشون حفظ بشه. اگه گلابی خیلی رسیده و نرم باشه، بهتره قطعات رو کمی بزرگ تر ببرید که له نشن.

مرحله هفتم: گلابی رو اضافه کنید

وقتی دیدید گوشت ها تقریباً پخته و نرم شدن، نصف های گلابی رو یکی یکی با احتیاط داخل خورش بچینید تا له نشن. بهتره این کار رو با کفگیر بزرگ انجام بدید که فشار به بافت گلابی ها نیاد. قابلمه رو تکون بدید تا آب خورش کمی روی گلابی ها بیاد و همه شون طعم دار بشن.

شعله باید حتماً ملایم باشه، چون حرارت زیاد باعث می شه گلابی ها از هم بپاشن و خورش ظاهر شُل و نامرتبی پیدا کنه. این مرحله مثل تزئین وسط کاره چون شکل میوه ها تا آخر پخت باید حفظ بشه.

مرحله هشتم: چاشنی های خورشت رو اضافه کنید

بعد از این که گلابی ها چند دقیقه توی خورش جا گرفتن، زعفرون دم نموده رو آروم روی گوشت و گلابی ها بریزید تا رنگ طلایی و عطر بی نظیرش پخش بشه. حالا وقتش رسیده که طعم خورش رو متعادل کنید؛ آبلیمو یا آبغوره رو کم کم اضافه کنید و هم زمان مزه کنید تا ترشی خورش نه خیلی تند بشه و نه خیلی ملایم.

این ترشی هم طعم شیرین گلابی رو متعادل می کنه و هم باعث می شه خورش از لحاظ مزه پخته تر و کامل تر به نظر بیاد. یادتون باشه زیاد هم زدن در این مرحله می تونه گلابی ها رو خراب کنه، پس به جای قاشق، قابلمه رو کمی بچرخونید تا مواد ترکیب بشن.

شما می تونید چوب آبلیمو و آبغوره رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله نهم: صبر کنید خورش گلابی جا بیفته

برای اینکه یه خورش گلابی جاافتاده داشته باشید، درِ قابلمه رو نیمه باز بذارید تا بخار اضافه راحت خارج بشه و خورش کم کم لعاب دار بشه. این مرحله حدود 15 تا 20 دقیقه طول می کشه، ولی اگه دیدید مایه هنوز شل یا آبکیه، کمی بیشتر صبر کنید.

توی این زمان، طعم ها حسابی با هم آمیخته می شن و گلابی ها مزه گوشت و ادویه رو به خودشون می گیرن. قبل از خاموش کردن شعله، چوب دارچین رو خارج کنید تا عطرش بیش از اندازه قوی نشه. در آخر باید مایعی غلیظ، با رنگ زیبا و عطر قوی داشته باشید که برای سرو آماده ست.

مرحله آخر: خورش گلابی رو سرو کنید

خورش گلابی رو توی ظرف گود مناسب بکشید. این خورش رو با یا سرو کنید تا مزه اش کامل بشه.

شما می تونید انواع برنج ایرانی و خارجی رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

روش تهیه خورشت گلابی با مرغ

طرز تهیه خورش گلابی با مرغ تقریباً مشابه دستور قبلی با گوشت قرمزه؛ همون آماده سازی اولیه رو دارید: پیاز رو خرد و طلایی می کنید، رب گوجه رو تفت می دید، آب جوش و چوب دارچین می ریزید، گلابی ها رو پوست کنده و خرد آماده می کنید، زعفرون و ترشی ها رو در اواخر پخت اضافه می کنید و در نهایت خورش رو جا می اندازید.

تفاوت اصلی اینه که مرغ خیلی زودتر از گوشت می پزه، پس وقتی پیاز رو طلایی کردید مرغ رو اضافه نموده، کمی تفت بدید، بعد رب و ادویه و آب جوش رو بریزید و حدود 30 تا 40 دقیقه برای پخت مرغ زمان بدید. گلابی ها رو وقتی مرغ نیم پخته شد اضافه کنید تا اون ها هم نرم بشن ولی له نشن. به خاطر زمان کوتاه تر پخت، کل خورش معمولاً توی کمتر از یک ساعت آماده میشه، اما مزه ها همون ترکیب خوش عطر قبلی رو خواهند داشت.

شما می تونید رو به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

دستور تهیه خورش گلابی در فر

خورش گلابی رو می تونید تو فر هم بپزید و نتیجه اش حسابی خوش عطر و متفاوت بشه. توی این روش بهتره از مرغ بهره ببرید چون هم زودتر می پزه و هم تو حرارت یکنواخت فر، بافتش نرم و خوشرنگ درمیاد. مراحل کلی شبیه دستورهای قبلیه: پیاز رو تو قابلمه یا تابه روی گاز طلایی می کنید، مرغ رو با ادویه ها تفت می دید، رب گوجه رو کمی سرخ می کنید و بعد همه مواد (به جز گلابی های خردشده) رو با کمی آب جوش توی ظرف مخصوص فر می ریزید.

گلابی ها رو وقتی مرغ نیم پخته شد اضافه کنید، چاشنی رو هم همون موقع بریزید، بعد ظرف رو با در یا فویل ببندید و توی فر داغ با دمای ملایم بذارید تا خورش کم آب و لعاب دار آماده بشه. چون تبخیر توی فر بیشتره، این نسخه نسبت به روش روی گاز آب کمتری داره و غلیظ تر و مجلسی تر سرو میشه.

نکات مهم در طرز تهیه خورش گلابی مجلسی

  • گلابی باید سفت و بافت محکمی داشته باشه. میوه های خیلی رسیده موقع پخت شکلشون رو از دست میدن و له میشن.
  • زعفرون رو حتماً بسابید و با کمی آب جوش دم کنید. بهتره این کار رو در ابتدای پخت انجام بدید تا زمان کافی برای آزاد شدن رنگ و عطرش داشته باشه. استفاده از زعفرون تازه ساییده شده و نگهداری در ظرف دربسته باعث میشه عطرش تا لحظه افزودن حفظ بشه.
  • پیاز رو با حوصله و شعله ملایم سرخ کنید تا رنگش طلایی و یکدست بشه. اگر حرارت زیاد باشه، پیاز سریع می سوزه و خورش رو تلخ می کنه. سرخ کردن آرام پیاز باعث میشه شیرینی طبیعی اون آزاد بشه و خورش مزه ملایم تری پیدا کنه. طرز تهیه حرفه ای پیاز داغ رو بلد هستید؟
  • گوشت زمان بیشتری برای پخت می خواد، ولی مرغ سریع تر آماده میشه. بر همین اساس زمان افزودن گلابی ها رو تنظیم کنید.
  • گلابی ها رو وقتی گوشت یا مرغ به نیم پخت رسید اضافه کنید. اینطوری طعم خورش رو می گیرن بدون اینکه بیش از حد نرم بشن.
  • خورش رو زیاد هم نزنید تا گلابی ها له نشن. وقتی احتیاج به مخلوط کردن مواد داشتید، قابلمه رو کمی تکون بدید یا با قاشق بزرگ به آرامی از زیر هم بزنید. این روش یاری می کنه گلابی ها سالم و خوش فرم بمونن.
  • خورش گلابی بهتره کمی غلیظ بشه. پس اندازه آب رو از ابتدا کنترل کنید و اگه حس کردید رقیق شده، درب قابلمه رو نیمه باز بذارید تا آب خورشت بخار بشه.
  • رب گوجه رو کمی با پیاز و روغن تفت بدید تا خامی رب گرفته بشه. تفت دادن باید با شعله ملایم انجام بشه تا رب نسوزه اما رنگش باز بشه. این کار نه تنها بوی خامی رو از بین می بره بلکه باعث میشه خورش لعاب خوش رنگ تری پیدا کنه.
  • چوب دارچین یا هل معطر، بوی دلپذیری به خورش می ده. اما باید قبل از سرو از خورش خارجش کنید تا طعمش زیادی غلبه نکنه.
  • در سرانجام پخت، نمک و ترشی خورش رو تست کنید. آبلیمو یا آبغوره رو کم کم اضافه کنید تا مزه دلخواهتون به دست بیاد.

فوت و فن های خوشمزه شدن خورشت گلابی

چطور میشه کاری کرد گلابی ها توی خورش له نشن؟

برای جلوگیری از له شدن، باید گلابی رو زمانی به خورش افزود که گوشت یا مرغ تقریباً پخته و خورش در مراحل سرانجامیه. بعلاوه اندازه برش گلابی مهمه، بهتره کمی درشت تر خرد بشه. هم زدن زیاد هم خطر له شدن رو بالا می بره، پس به جای قاشق زدن مرتب، قابلمه رو کمی تکون بدید یا به آرامی از زیر مواد رو جابه جا کنید.

چه کنیم خورش گلابی ترش تر یا شیرین تر بشه؟

ترشی خورش رو می تونید با آبغوره، آبلیمو یا حتی کمی سرکه ملایم تنظیم کنید. برای شیرین کردن، به جای شکر بهتره از کمی شیره انگور، عسل یا حتی خرما ساییده شده بهره ببرید که هم مزه طبیعی تری بدن و هم رنگ خورش رو قشنگ تر کنن. این مواد رو حتماً در دقایق سرانجامی پخت اضافه کنید تا هم مزه و هم عطرشون حفظ بشه.

آیا میشه خورش گلابی رو از قبل آماده کرد و بعد گرم کرد؟

بله، ولی باید حواستون باشه گلابی ها رو در مرحله آخر و نزدیک به سرو اضافه کنید. یعنی می تونید خورش رو تا قبل از افزودن گلابی بپزید و موقع سرو گلابی ها و زعفرون رو اضافه کنید. اینطوری گلابی ها فرم و بافت خوبشون رو حفظ می کنن و خورش ظاهر تازه تری خواهد داشت.

میشه خورش گلابی رو بدون گوشت درست کرد؟

بله، میشه نسخه گیاهی این خورش رو هم تهیه کرد. به جای گوشت می تونید از ترکیب قارچ تفت داده، لپه پخته یا حتی عدس بهره ببرید تا خورش حجم و ارزش غذایی مناسبی پیدا کنه. برای اینکه طعم خورش بی روح نشه، حتماً از زعفرون خوب، ادویه های معطر و کمی رب گوجه تفت خورده بهره ببرید. این نسخه سبک تره، زودتر آماده میشه و برای مهمونی های گیاه خوار گزینه عالیه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 10 شهریور 1404 بروزرسانی: 10 شهریور 1404 گردآورنده: chinaro.ir شناسه مطلب: 2729

به "طرز تهیه خورش گلابی در 10 قدم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش گلابی در 10 قدم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید