نجات خزر در گرو اقدام عاجل 5 کشور حاشیه این دریا
به گزارش تور چین ارزان، علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در سخنرانی خود در نشست وزرای کشورهای متعاهد کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر(کنوانسیون تهران) که در شهر ژنو سوئیس برگزار می گردد، اظهار کرد: مایلم مراتب تشکر خود را از آقای مختار بابایف، وزیر محترم اکولوژی و منابع طبیعی جمهوری آذربایجان که پیشنهاد برگزاری اجلاس مشورتی وزرا و مقامات عالی رتبه محیط زیست کشورهای عضو کنوانسیون تهران را ارائه نموده است، اعلام کنم.
وی ادامه داد: بعلاوه مایلم مراتب قدردانی خود را از مسئولین دفتر منطقه ای اروپایی یونپ به خاطر اداره دبیرخانه موقت کنوانسیون تهران و هماهنگی این جلسه ابراز کنم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دریای خزر منبع با ارزش برای مردمی است که در مجاورت آن زندگی می نمایند و میراث طبیعی مشترکی است که باید برای نسل های فعلی و آینده حفظ گردد. کم توجهی به کیفیت محیط زیست دریای خزر، اقتصاد و معیشت جوامع حاشیه ای، این دریا را به مخاطره می اندازد. با حفظ محیط زیست این دریا، مردمان و جوامع ساحل نشین از منافع گوناگون آن بهره مند شده، فعالیت های مالی در راستای رسیدن به توسعه پایدار را تقویت نموده و بین توسعه مالی و حفاظت از محیط زیست دریای خزر تعادل برقرار خواهد شد.
سلاجقه اضافه نمود: با این وجود در راستای رسیدن به توسعه پایدار در منطقه همچنان چالش های فراوانی پیش روی ما واقع شده است. گرچه تضمین آینده ای پایدار برای دریای خزر تا حد قابل قبولی به وسیله کنوانسیون تهران و پروتکل های الحاقی آن پوشش داده شده است، اما تدوین برنامه اجرایی زمان بندی شده در راستای حسن اجرای کنوانسیون و پروتکل های الحاقی آن امری به مراتب ضروری تر و فوری تر است.
وی بیان نمود: از سوی دیگر، بعضی مسائل زیست محیطی جاری دریای خزر نیازمند اقدام عاجل و هماهنگ هر پنج کشور ساحلی است. یکی از نگرانی های محیط زیستی ما، افزایش آمار تلفات فوک های خزری است. در این زمینه پیشنهاد می کنیم نشست پنج جانبه میان مدیران سازمان های شیلات و محیط زیست پنج کشور ساحلی هر چه سریع تر برگزار گردد.
معاون رئیس جمهور با اشاره به کاهش تراز آب دریای خزر گفت: موضوع دیگر کاهش سطح تراز آب دریای خزر است که علاوه بر تأثیرات منفی بر کشتیرانی، بر معیشت مردم ساحل نشین نیز مؤثر بوده و اثرات منفی محیط زیستی آن نیز بر زندگی آبزیان و پوشش گیاهی منحصر به فرد دریای خزر بر کسی پوشیده نیست. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در زمینه کنترل کاهش سطح دریای خزر با کشورهای ساحلی همکاری کند.
سلاجقه چالش دیگر در خصوص محیط زیست دریای خزر را آلودگی های ناشی از خشکی و بعلاوه آلودگی نفتی دانست و توضیح داد: بی توجهی به آن، نسل های آینده را از داشتن دریایی پاک و پر ثمر محروم می نماید. در زمینه مبارزه با آلودگی نفتی، خوشبختانه پروتکل آکتائو به امضأ رسیده و لازم الاجرا شده است. همکاری در قالب این پروتکل می تواند بخشی از راهکار مسائل ما در این زمینه باشد.
وی تأکید کرد: آنچه گفته شد تنها بعضی از مهم ترین مسائل پیش روی ما در دریای خزر است. فایق آمدن بر این چالش ها جز با همکاری چارچوب مند و منظم در قالب کنوانسیون تهران امکان پذیر نیست. اکنون پس از حدود 17 سال از لازم الاجرا شدن کنوانسیون تهران، در مرحله ای هستیم که رسیدن به اهداف آن در گرو اقدامات نهادمند و جدی است. وجود دبیرخانهکای منسجم و قوی در منطقه می تواند بستر لازم برای این اقدامات را فراهم کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه نمود: خوشبختانه تصمیمات مربوطه در این خصوص اخذ شده و ما موظفیم که با پایبندی به این تصمیمات، قدم های رو به جلویی برای حفاظت از محیط زیست دریای خزر برداریم.
سلاجقه یادآور شد: در جریان اجلاس ششم طرف های متعاهد در باکو، همه طرف ها با تعهد به منافع مشترک و احترام به محیط زیست دریای خزر کوشش کردند تا در خصوص موضوعات مهم مورد بحث به اجماع دست یابند اما رسیدن به اشتراک نظر با چالش های جدی رو به رو شد و به همین علت در این جلسه متعهد هستیم تا این چالش ها را رفع کنیم. بر این باورم که با تکمیل و نهایی کردن بیانیه باکو، فرصتی را در اختیار گروه های کارشناسی قرار خواهیم داد تا موضوعات مورد اختلاف مورد آنالیز قرار گیرد و نتیجه ای ملموس به دست آید.
وی گفت: تا کنون فرصت زیادی را برای اجرای کنوانسیون تهران از دست داده ایم و بسیاری از مسائل زیست محیطی حال حاضر، متأثر از این تأخیر است. لذا از رؤسای هیئت های کشورهای ساحلی دریای خزر درخواست می کنم که در کنار هم با تعهد به میراث مشترکی که همگی در آن سهیم هستیم، قدم های محکمی در راستای نهایی کردن موضوع مقر و ترتیبات سازمانی دبیرخانه کنوانسیون تهران برداریم.
معاون رئیس جمهور در خاتمه اضافه نمود: با توجه به نقش اساسی برگزاری منظم و به موقع اجلاس طرف های متعاهد کنوانسیون در پیشبرد اهداف آن، امیدوارم تا زمان برگزاری اجلاس آینده طرف های متعاهد در تهران، شاهد استقرار دبیرخانه کنوانسیون تهران در منطقه باشیم.
براساس گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به منظور شرکت درنشست وزرای کشورهای متعاهد کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر(کنوانسیون تهران) صبح روز گذشته راهی ژنو سوییس شد.
منبع: گردشبان