اقدامات ضد ایرانی ترامپ موجب بی اعتمادی جامعه آمریکا شده است
به گزارش تور چین ارزان، خبرنگاران، گروه بین الملل- آذر مهدوان: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه هفته گذشته خاطرنشان کرد که تمام تحریم های سازمان ملل متحد علیه ایران از جمله تحریم های تسلیحاتی از سر گرفته شده است. وی مدعی شد که تحریم ها ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، بازگشته اند و آمریکا در تاریخ بیستم آگوست، به رئیس شورای امنیت درباره بی توجهی ایران به تعهدات برجامی خود اطلاع داده است.
اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات تحصیل آمریکا هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی آمریکا، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی آمریکا، بهترین مسیر را به سوی دانشگاه های آمریکا انتخاب کنید.
این در حالی است که آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در روز 30 شهریور اعلام نمود که نمی تواند هیچ اقدامی در راستای ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت تحریم های بین المللی علیه ایران انجام دهد، زیرا در این مورد عدم قطعیت (بلاتکلیفی) وجود دارد. حتی هم پیمانان اروپایی واشنگتن نیز در حمایت از ایران بیانیه ای را صادر نموده و مخالفت خود را نسبت به اجرایی شدن تحریم ها علیه ایران عنوان کردند.
عدم استقبال نهادهای بین المللی از این اقدام آمریکا نشان می دهد علی رغم تمام کوشش این کشور برای فعال کردن مکانیسم ماشه، شکست تلخی در مورد تحریم های ایران متحمل شده است. حتی از منظر بعضی کارشناسان، این موضوع نشان از انزوای واشنگتن در جامعه جهانی دارد.
خبرنگاران در مورد تحریم های آمریکا علیه ایران گفتگویی با دکتر یشیم دمیر پژوهشگر مسائل ایران و کارشناس روابط بین الملل در مرکز مطالعاتی آنکا در ترکیه انجام داده است که در ادامه می خوانیم:
*هفته گذشته آمریکا اعلام نمود که مکانیسم ماشه را عملاً فعال نموده و حالا تحریم های قطعنامه ای شورای امنیت سر جای خود خواهد بود. از طرفی اروپا و دیگر کشورها نیز با آن مخالفت نموده اند، از این پس در مناسبات بین المللی شاهد چه نوع تحولاتی خواهیم بود؟
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا طبق قطعنامه های 1747، 1737، 1696، 1803، 1835 و 1929 شورای امنیت مدعی ازسرگیری تحریم ها از جمله تحریم های تسلیحاتی علیه ایران شد. دلیل بازگشت تحریم ها عدم تعهد برجامی تهران و با هدف صلح بین الملل ادعا شده است. طبق این ادعا تحریم هایی تسلیحاتی که 13 سال است علیه ایران اعمال می گردد ادامه خواهد داشت. در صورت عدم همکاری دیگر کشورها در این تصمیم آمریکا، موجب اعمال تحریم علیه آن دولت ها هم خواهد شد .
این اقدام آمریکا در حالی است که حدود 40 روز بیشتر به انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده است. هرچند آمریکا خواستار حمایت کشورهای عضو سازمان ملل متحد شده بود اما اعضای سازمان ملل این اقدام را نقض قوانین بین الملل عنوان نموده اند. البته اگر شورای امنیت سازمان ملل با این تصمیم آمریکا موافقت می کرد اعتبار خود را در جامعه جهانی از دست می داد.
واشنگتن در گذشته پس از اتخاذ تصمیمی علیه تهران، از دیگر دولت ها می خواست تا او را همراهی نمایند اما امروز این رویه سیاست ورزی آمریکا تأثیرگذاری خود را از دست داده است، زیرا این گونه اقدامات به مردم و جامعه ایران ضرر می زند برای همین از منظر حقوق بین الملل، مورد تائید نیست.
حتی اگر جو بایدن برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گردد باز تغییر محسوسی در سیاست خارجی این کشور ایجاد نخواهد شد. یعنی هر چقدر هم بایدن از سیاست ترامپ مقابل ایران انتقاد کند چرخشی در سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران نخواهیم دید.
می توان گفت که تصمیم دولت دونالد ترامپ برای فشار حداکثری ایران، اقدامی منفی برای تشدید تنش ها است که تبعات بسیاری برای آینده برجام خواهد داشت. این شرایط منطقه را به سوی جنگ سوق می دهد. دیگر این باور که آمریکا حساب شده تحریم هایی علیه ایران اعمال می نماید، وجود ندارد. به همین دلیل مذاکره دو دولت آسان نخواهد بود .
* اروپا ظاهراً با اقدامات آمریکا در مقام حرف مخالف است ولی در واقعیت تحریم های آمریکا و بین المللی علیه ایران را اعمال نموده و از آمریکا پیروی می نماید.
تروئیکای اروپا طبق منافع مالی و امنیتی خودشان خواستار تداوم توافق برجام هستند. اروپا بر ادامه تعهد ایران در مسئله هسته ای و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید دارد، اروپا نگران این است که ایران تحت تأثیر تحریم های آمریکا، به طور کامل از برجام خارج گردد و برای همین با تحریم های آمریکا مخالف است. علاوه بر این، خروج ایالات متحده از بسیاری از توافق نامه های بین المللی عدم اعتماد اروپا را همراه داشته است، برای همین در کوشش هستند تا از زیر چتر آمریکا بیرون بیایند.
در روابط ایران و اروپا در موضوع برجام، تحولات خاورمیانه و منافع مالی معین نماینده خواهد بود، بنابراین رفتار ایران تضمین نماینده اعتماد اروپا خواهد بود .
* فشار حداکثری آمریکا علیه ایران با چه انگیزه هایی انجام می گیرد؟
هدف از تحریم های آمریکا علیه ایران، ضعیف کردن این کشور در فرایند ای میان مدت و بلندمدت و مجبور کردن دولت تهران برای امضای توافقی طبق منافع خودش است.
پس از تحریم های آمریکا در سال 2018 تا به امروز اقتصاد ایران متضرر شده است. مقامات ایران چند بار اعلام نموده اند که تحریم های تحمیل شده از سوی آمریکا، وجاهت حقوقی و قانونی ندارد. هنوز معین نیست که تهران چه واکنشی نسبت به ادعای واشنگتن مبنی بر بازگرداندن تحریم ها نشان خواهد داد. ایران در انتظار نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز خواهد بود. اما نکته قابل توجه این است که دولت ایران در مقابل فشار آمریکا سر خم ننموده و پای میز مذاکره با این دولت نخواهد نشست .
ایران می تواند با حمایت دو عضو سازمان ملل، یعنی چین و روسیه، از توافق برجام و معاهده منع گسترش هسته ای (NPT) خارج گردد. این موضوعی است که اروپا خواستار آن نیست. زیرا در صورت خروج از برجام و ان.پی.تی، هیچ محدودیتی در فعالیت غنی سازی اورانیوم نخواهد بود و از کنترل و نظارت آژانس بین المللی نیز خارج خواهد شد. این مسئله نیز خطر جنگ و درگیری را بیشتر می نماید. در اصل این تحولات به ضرر آمریکا هم خواهد بود. زیرا اقدامات سیاسی ترامپ علیه ایران، موجب سلب اعتماد و حمایت نکردن جامعه آمریکا از ترامپ شده است .
اما بهترین راه چاره در مقابل این مسئله بهره گیری ایران از حمایت چین، روسیه و اتحادیه اروپا است. هرچقدر که آمریکا در حال از دست دادن اعتبار خود است ایران هم باید در کوشش باشد تا اعتبار بیشتر در جامعه جهانی به دست آورد، مثلاً خارج نشدن از برجام و ان.پی.تی می تواند تأثیر مطلوبی داشته باشد .
می توان گفت که هدف ایالات متحده آمریکا افزایش تنش هسته ای با ایران است. در اصل، بحران تحریم تسلیحاتی که دلیل تنش اخیر بین ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران است، با رویکرد صادقانه قابل حل و فصل است .
منبع: خبرگزاری مهر